ZBUJANJE S SINDROMOM KRONIČNE UTRUJENOSTI

Sindrom kronične utrujenosti ni enak zaspanosti, ki jo vsi občasno občutimo. Osebe, ki trpijo za sindromom kronične utrujenosti, so izjemno izčrpane, bolezen pa se vleče več mesecev, celo let, ter jih oropa vzdržljivosti, moči in energije.


Kateri so simptomi?


Sindrom kronične utrujenosti (Chronic Fatigue Syndrome; CFS) ali mialgični encefalomielitis (Myalgic Encephalomyelitis; ME) je skupina simptomov, povezanih z izjemno utrujenostjo. Šibkost, ki jo občutijo bolniki s sindromom kronične utrujenosti, je dolgotrajna in izčrpavajoča. Počutite se preveč utrujene za opravljanje običajnih dejavnosti in se zlahka izčrpate brez očitnega vzroka.

Drugi simptomi pogosto vključujejo splošno bolečino, tudi v ležečem položaju, omotico, nejasne misli, gripi podobne simptome pa tudi pogoste okužbe, bolečine v mišicah in sklepih, anksioznost in depresijo ter zmanjšano spolno poželenje.

Zakaj pride do tega?


Nihče ne ve natanko, kaj povzroča sindrom kronične utrujenosti. Vključenih je lahko več dejavnikov. Pri veliko ljudeh ga lahko sproži virusna bolezen, kakršni sta prehlad in gripa, ali pa stresen dogodek. 

Kako dolgo traja?


Trajanje bolezni je zelo različno. Nekateri ljudje si opomorejo po letu ali dveh, večina pa šele v od treh do petih letih po nastopu bolezni. Pri nekaterih pa je videti, da utrujenost ne mine.

Kakšni so zapleti sindroma kronične utrujenosti?


Osebe, ki trpijo za sindromom kronične utrujenosti, pogosto zbolijo za gripi podobno boleznijo, ki ne mine. Te virusne ali bakterijske okužbe lahko zavirajo delovanje hipotalamusa, ta pa lahko nato sproži motnje spanja.


Težave s spanjem


Zaviranje delovanja hipotalamusa lahko zmoti spanec, saj telo zamenja dnevni in nočni cikel. Zato kronično utrujene osebe težko vzdržujejo globoke, krepčilne faze spanja, ki nam sicer pomagajo, da si opomoremo po zahtevah našega vsakodnevnega življenja.

Slab spanec lahko povzroči imunosupresijo, ki lahko povzroči okužbe črevesja in zmanjšano absorpcijo hranil, kar lahko pripelje do kroničnega pomanjkanja vitaminov in mineralov.

Ali obstaja zdravilo?


Zdravljenja sindroma kronične utrujenosti obravnavajo različne težave, povezane s to boleznijo, zato morajo biti individualizirana za vsakega bolnika posebej.

Zdravila sicer lahko pomagajo, vendar pa zdravijo simptome in ne vzroka težave, zato so potrebna tudi podporna zdravljenja. Ta lahko vključujejo spremembe življenjskega sloga v smislu prehrane in telovadbe pa tudi svetovanje za čustveno in duševno zdravje ter dopolnilne terapije, kot so npr. taj či, akupunktura in masaža.

Prehranska dopolnila za energijo


Kakovostna prehrana je pomembna za vsakogar, vendar pa obstajajo določeni vitamini, minerali in aminokisline, ki so lahko ključnega pomena za kronično utrjene osebe. Zlasti vitamina C in D lahko pomagata pri podpori vašemu imunskemu sistemu, medtem ko so vitamini iz skupine B posebej pomembni pri obnavljanju ravni energije, ki jo vaše telo potrebuje, da si opomore.

Kakovosten multivitaminski pripravek, kakršen je Supradyn®, lahko pomaga povrniti ravni energije osebam, ki trpijo za kronično utrujenostjo, in lahko skupaj z zdravljenjem z zdravili, s podpornimi terapijami in spremembami življenjskega sloga igra pomembno vlogo pri lajšanju utrujenosti in usmeritvi bolnika na pot k okrevanju.