Cenili so ga že Indijanci: Ameriški slamnik

Ameriški slamnik, poznan tudi pod imenom ehinaceja je vrsta cvetnic, ki pripada rodu Echinacea. Pogosto je zasajen na vrtovih in parkih kot okrasna rastlina, uporablja pa se tudi v zdravstvu, saj ima ugodne učinke na imunski sistem. Je rastlina z dolgo zgodovino. Prvi, ki so jo uporabljali v ljudskem zdravilstvu, so bili Indijanci. V medicinske namene so uporabljali predvsem Echinacea angustifolio. V 18. stoletju so jo začeli uporabljati v ljudskem zdravilstvu tudi v Evropi. Povsod jo še danes veliko uporabljajo, kar kaže na njeno priljubljenost. Echinacea je trajnica, visoka od 30 do 60 centimetrov. Ima koničasto obliko in ima cvetove rožnate ali vijolične barve, odvisno od vrste.

Tri najbolj znane in najbolj uporabljene vrste te rastline so Echinacea angustifolia, Echinacea purpurea in Echinacea pallida, od katerih je Echinacea purpurea ena najbolj raziskanih vrst v Evropi. Gre za endemične vrste, ki v naravi rastejo le na pašnikih, travnikih in odprtih gozdovih vzhodne in osrednje Severne Amerike. Vse tri vrste ehinacee vsebujejo vodotopne polisaharide, konjugate kofeinske kisline in flavonoide, vendar so kemično različni. Na primer, E. purpurea in E. angustifolia vsebujejo alkamide, E. pallida pa ima zelo nizke alkalne koncentracije.

Koncentracija teh sestavin je odvisna od delov rastline, ki se uporabljajo, od načina ekstrakcije ter geografske lege in vremenskih razmer.