Najpogostejša vprašanja o Supradyn®-u

Vitamini in minerali

Zakaj jemati vitamine in minerale?

Vitamini C, B6, B12, riboflavin, niacin, pantotenska kislina in magnezij ter železo v pripravkih Supradyn® prispevajo k sproščanju energije pri presnovi ter k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

Zakaj potrebujem dodatne vitamine in minerale?

Vsaka celica potrebuje vitamine in minerale. Da smo zdravi in da naše celice sproščajo dovolj energije, potrebujemo redno in zadostno količino vitaminov ter mineralov. Idealno bi bilo, da bi z zadostno in uravnoteženo prehrano pokrili celotno potrebo telesa po mikrohranilih. Vendar pa je težko dobiti dovolj hranilnih snovi samo iz hrane. Razlogov za to je več: premalo zaužite hrane, vitaminsko osiromašena hrana, še posebej pozimi, premalo raznolika prehrana … Zdravniki težko prepoznajo blago pomanjkanje mikrohranil, saj simptomov bolezni pogosto ni mogoče takoj pripisati pomanjkanju mikrohranil. Pomanjkanje energije najpogosteje čutite na dva načina: fizično (utrujenost in oslabelost, slabša kvaliteta življenja, izgubo apetita in povečana dovzetnost za okužbe) in mentalno (manj jasen um, slaba volja in upad razpoloženja). Da bi nadomestili manjkajoče vitamine in mikrohranila, je priporočeno redno jemanje izdelkov Supradyn®, ki na zdrav način sproščajo energijo.

Kateri vitamini so boljši – iz hrane ali dodatkov?

Idealno bi bilo, če bi lahko dobili vse potrebne vitamine in minerale iz običajne, vsakodnevne prehrane. Iz več razlogov je to lahko pravi izziv. Mnogi izmed nas nimajo časa za pripravo zdrave hrane, in zato jedo veliko predelanih živil ali hitro hrano, ki morda ne vsebuje vseh potrebnih mikrohranil. Ves čas si moramo prizadevati za uravnoteženo dnevno prehrano, hkrati pa je zaradi zgoraj navedenih razlogov priporočljivo, da jo vsak dan dopolnimo s prehranskimi dopolnili Supradyn®. Tako ste lahko prepričani, da ste dobili vsa potrebna mikrohranila, ki aktivirajo vaš naravni tok energije na varen način.

Ali sta čokolada in kava boljši vir energije kot vitamini?

Mnogi ljudje si pomagajo s poživili, kot sta kofein ali čokolada, vendar so ti le kratkoročna rešitev, ki dodatno izčrpava vire telesne energije. Optimalno razmerje mikrohranil v izdelkih Supradyn® vam pomaga kar najbolje izkoristiti vašo energijo.

Kaj pomeni PDV?

PDV pomeni priporočeni dnevni vnos mikrohranil. To je dnevna količina vitaminov ali mineralov, ki jo potrebuje povprečna zdrava oseba, da ne pride do pomanjkanja mikrohranil. Odstotek PDV v prehranskem dopolnilu vam pove, koliko določenega vitamina ali minerala – glede na PDV – dobite z enim odmerkom tega prehranskega dopolnila.

Podpora razvoju in zdravju otrok ter sproščanju energije

Supradyn® Kids je posebej prilagojen potrebam otrok. Vitamin D je potreben za normalno rast in razvoj kosti otrok. Vitamini A, B6, B12, C, E, biotin, niacin, pantotenska kislina in prispevajo pri sproščanju energije pri presnovi.

V nasprotju z izdelki, ki naj bi telesu dovajali več energije (zaradi česar naj bi se telo obnavljalo v primeru bolezni, izčrpanosti ali utrujenosti), Supradyn® pomaga pri sproščanju energije, ki je že v telesu.

Podpora pri vsakodnevnih aktivnostih

Energijo doživljamo na različne načine. Gre za mnogo več kot le za fizično energijo. Biti poln energije je več kot tisto, kar lahko storimo, temveč kako se počutimo. Če energijo porabimo na pravilen način, smo utrujeni, a hkrati pozitivno razpoloženi in izpolnjeni. Vendar se nam včasih zdi, da naša energija ni več pod nadzorom oziroma usklajena z našimi življenjskimi potrebami. Zato morda skušamo pridobiti dodatno energijo iz zunanjih virov, kot so čokolada, kava, čaj in energijske pijače. To so pogosto nezdrave rešitve, ki nas sicer držijo pokonci, vendar nas dejansko ne poživijo.

Človeško telo potrebuje energijo ne samo za preživetje, temveč tudi zato, da se lahko premikamo, razmišljamo, zabavamo in uživamo življenje. Vsaka oblika dela ali aktivnosti, tako fizične kot mentalne, poveča telesno potrebo po energiji.

Vitamini in minerali so bistveni za različne procese v telesu. Zlasti pomembno vlogo igrajo v kompleksnem procesu zagotavljanja energije za ohranjanje vseh fizičnih in mentalnih aktivnosti. Z energijo so povezani zlasti skupina vitaminov B (“energijski vitamini") in nekateri minerali (kalcij, baker, jod, železo, mangan in magnezij).

Zakaj potrebujemo vitamine?

Vitamini so podpora sproščanju energije: Sproščanje energije pri presnovi, zmanjševanje utrujenosti in izčrpanosti

Največ vitaminov dobimo iz prehrane, saj jih naše telo ne zmore ustvariti samo. In še tiste, katere lahko, večkrat ne zmoremo ustvariti v zadostni količini. Za rast in normalno delovanje potrebujejo celice našega telesa vitamine - skupino bistvenih organskih sestavin.

Vitamini omogočajo aktivacijo energije iz naše prehrane ter jo naredijo dostopno telesu.

Na žalost nam sodobna prehrana ne nudi vseh vitaminov, ki jih potrebujemo. Kadar s hrano ne zaužijemo dovolj oziroma vseh vitaminov in mineralov, jih je potrebno v telo vnesti z vitaminskimi pripravki. Znanstveniki so namreč dokazali, da vitamini, ki jih dobimo v vitaminskih dodatkih, delujejo enako, kot tisti iz hrane.

Poznamo 13 vitaminov.

Nekaj, kot na primer vitamin A, E, D in K, jih je topnih v maščobah. Drugi, kot na primer vitamin C in vitamini skupine B, so topni v vodi. Vitamine, topne v maščobah, hranimo v telesu dlje kot tiste, ki so topni v vodi. Prav zato je pomemben zanesljiv vnos vitamina C in vitaminov skupine B.

Vsi pripravki Supradyn® temeljijo na multivitaminskih formulacijah s kombinacijo vitaminov in mineralov, ki pomagajo pri sproščanju energije. Ti vitamini in minerali delujejo skupaj z vašimi celicami in pomagajo pri sproščanju energije ter omogočajo boljše izkoriščanje lastne energije. Pripravki Supradyn® so posebej prilagojeni izpolnjevanju potreb različnih ciljnih skupin (otroci, aktivna populacija, starejši), ki kot dopolnilo k vsakdanji uravnoteženi prehrani pomagajo ohranjati energijo in vitalnost ves dan.

Supradyn®

Ali lahko vzamem Supradyn® vsak dan?

Da, vse oblike prehranskih dopolnil Supradyn® so namenjene vsakodnevnemu jemanju skozi celo leto. Pravzaprav se priporoča, da izdelke uživamo vsaj v obdobju 60 dni. Supradyn® kljub temu ni nadomestilo za zdravo in uravnoteženo prehrano. Multivitaminski pripravek tudi zaradi različnih dejavnikov, ki vplivajo na preskrbo telesa z mikrohranili – za razliko od zdravil proti bolečinam – ne more imeti takojšnjega učinka v telesu. Za zagotavljanje optimalnih ravni vitaminov, bi morali uživati multivitaminske pripravke v daljšem časovnem obdobju. Čas za dosego teh ravni je odvisen od vaših let in ostalih individualnih dejavnikov.

Ob kateri uri jemati Supradyn®?

Supradyn® lahko vzamete kadarkoli. Priporočamo, da se na uspešen dan pripravite že zjutraj – naj Supradyn® postane del vaše vsakodnevne jutranje rutine. Supradyn® vedno vzemite med ali po obroku, da povečate absorbcijo mikrohranil.

Ali vsebuje Supradyn® več vitaminov in mineralov, kot jih priporoča RDA?

EU je določila priporočen dnevni vnos vitaminov (PDV), da bi preprečili pomanjkanje mikrohranil v telesu. Nekateri dodatki vsebujejo ravni vitaminov in mineralov nad tem določilom (PDV), vendar vedno v varnih količinah. Razlog za nekatere nekoliko višje količine določenih mikrohranil je povezan s koristmi za zdravje. Za večino vitaminov in mineralov vrednosti PDV pomagajo potrošnikom in proizvajalcem, da poznajo vrednosti vnosa, ki omogoča varno optimiziranje prehranjevanja.

Ali je normalno, da Supradyn® spremeni barvo mojega urina?

Supradyn® vsebuje vitamin B2 (riboflavin). To je ta vitamin, ki lahko vaš urin bolj intenzivno obarva. B vitamini so topni v vodi, zato njihov presežek telo izloči preko urina.

Ali Supradyn® vsebuje laktozo?

Vse Supradyn® filmsko obložene in šumeče tablete (Energija in Energija 50+), kot tudi Supradyn® Energija Fast v obliki praška ne vsebujejo laktoze.

Ali je Supradyn® primeren za diabetike?

Supradyn® šumeče tablete vsebujejo sladila. Šumeče tablete vsebujejo sorbitol, kalijev acesulfam in aspartam.

Ali je Supradyn® primeren za otroke?

Supradyn® Kids je bil posebej prirejen za otroke.

Ali lahko jemljem Supradyn® med nosečnostjo?

Da, lahko. Nič ne kaže, da bi priporočeni odmerek ene tablete na dan imel škodljive učinke na nosečnost ali na zdravje otroka. Vendar pa velja isto pravilo, kot za vsa druge pripravke, ki jih želite jemati med nosečnostjo. Pred uporabo se posvetujte s svojim zdravnikom, babico ali farmacevtom. Če jemljete Supradyn® med nosečnostjo ali dojenjem, upoštevajte priporočila in ne jemljite še drugih dodatnih vitaminskih pripravkov.

Če načrtujete nosečnost ali ste nosečiboste morda želeli jemati multivitaminski pripravek, ki je posebej prilagojen vašim prehranskim potrebam v tem obdobju. Priporočamo vam Elenatal posebej prilagojen ženskam, ki želijo zanositi in nosečnicam do 12. tedna nosečnosti, od 13. tedna dalje do poroda pa Elebaby.

Ali lahko jemljem Supradyn® v času dojenja?

Vitamini in minerali, ki jih vsebuje Supradyn®, se izločajo v materino mleko. O jemanju multivitaminskih dodatkov v času dojenja, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Če dojite oziroma ste v poporodnem obdobju priporočamo izdelek Elemama, ki ima posebej prilagojeno sestavo vitaminov in mineralov za to obdobje.

L.SI.MKT.04.2018.2581