REVIJA RECHARGE

Razlogi, da se počutite brez energije?

»Tako sem utrujen/-a, čisto sem brez energije« Kako pogosto to slišite od partnerja, otroka, sodelavcev ali prijateljev? Izčrpanost in utrujenost sta pogost problem z mnogimi verjetnimi vzroki za nastanek. Pri analizi vzrokov je najprej pomembno izključiti zdravstvena stanja, saj bolezen pogosto spremlja utrujenost. Utrujenost je lahko fiziološka, pojavi se po slabem spanju, velikem trudu, pa tudi zaradi pomanjkanja rekreacije, sezonskih sprememb ali neprimerne prehrane. Utrujenost je lahko tudi psihična in se prikaže kot tesnoba, stres ali pomanjkanje motivacije.

V kolikor pa ste neprenehoma utrujeni svetujemo obisk vašega osebnega zdravnika.

OGLEJMO SI NEKAJ NAJPOGOSTEJŠIH VRST UTRUJENOSTI IN NJENIH SIMPTOMOV.

Ikona s številko 1.

Utrujenost pri delu

Utrujenost je pogosto povezana z vašim delom. Tudi če v službi uživate, se včasih ne morete povsem odklopiti. Ko delo prinesete tudi domov, problemi z obvladovanjem pritiska, čezmerno pitje kave ali kosilo v naglici – vse to so lahko razlogi za vašo utrujenost. Simptomi z delom povezane utrujenosti vključujejo: težave z osredotočenostjo, raztresenost, slabša učinkovitost, razdražljivost in nedružabnost.

Ikona s številko 2.

Utrujenost po športu

Telesna dejavnost je dobra za vaše zdravje. Toda ob rekreaciji se povečajo prehrambne potrebe vašega telesa. Če telesu ne zagotavljate dovolj hranil, lahko to privede do neravnovesja, ki je lahko razlog za izčrpanost in veliko utrujenost. Na primer, magnezij in železo sta dva osnovna minerala, ki sta odgovorna za proizvodnjo energije. Drugi razlogi so lahko: premalo tekočine pred in med rekreacijo ter po njej, neprimerne ure treninga ali čezmerno treniranje. Simptomi utrujenost po športu se lahko pokažejo kot mišična astenija, krči ali težave pri okrevanju.

Ikona s številko 3.

Sezonska utrujenost

To pogosto izkusimo jeseni in pozimi. Za izčrpanost lahko krivite pomanjkanje vitamina D. Ne preživite dovolj časa zunaj, zato vaša koža nima priložnosti absorbirati dovolj sončne svetlobe, s katero bi lahko vaše telo proizvedlo vitamin D. Poleg tega se v zimskih mesecih spremenijo vaše navede, upočasni se življenjski ritem, morda ne zaužijete dovolj svežega sadja in zelenjave, ki bi vaše telo spodbudila z vitamini in minerali. Vse to je normalno. Toda če doživljate simptome, kot so nenavadno pomanjkanje navdušenosti za rekreacijske dejavnosti, izogibanje družabnim srečanjem in pomanjkanje energije, ali če zbolite takoj, ko se okolje ohladi, morda trpite za sezonsko utrujenostjo.

Zgoraj opisani razlogi za izčrpanost in utrujenost so lahko povezani z življenjskim slogom, sezonskimi razmerami ali določenimi okoliščinami, nanje pa lahko vplivate s spremembami in prilagoditvami. Toda obstaja tudi zdravstveno stanje, ki ga imenujemo sindrom kronične utrujenosti, ki lahko traja leta in ki povzroča trajno utrujenost. Tisti, ki trpijo za tem sindromom, se počutijo čezmerno izčrpane ter med boleznijo izgubijo vitalnost, moč in energijo.

V nadaljevanju so predstavljene preproste rešitve za boj proti običajni utrujenosti.

Ikona s številko 1.

Spanec

Redna rutina pred spanjem in najmanj 7–9 ur spanca lahko vašemu telesu pomagata, da si opomore in da se vsak dan zbudite polni energije.

Ikona s številko 2.

Zdrava prehrana

Če se želite obvarovati pred nenehno utrujenostjo, je najbolje, da svojo prehrano obogatite z veliko sadja in zelenjave, ki vsebujeta nujne vitamine in minerale. Pozimi izberite živila, ki so bogata z vitaminom D. Ljudje, ki veliko telovadijo, morajo telo spodbuditi z minerali, kot sta magnezij in železo. Če potrebujete več energije, poiščite vire vitamina B. Toda kljub zdravi prehrani lahko še zmeraj izkusite pomanjkanje nekaterih vitaminov in mineralov. Nekatere vrste sadja in zelenjave so le sezonske in vsebujejo različne vrednosti hranil. V tem primeru je mitivitamin Supradyn® Energija popolna rešitev za vas. Zasnovan je za boj proti utrujenosti in zapolnitev prehranskih vrzeli, da se lahko vsak dan počutite močne in zdrave. Deluje lahko že od prvega zaužitja*, jemljete pa ga lahko dnevno, pred zajtrkom ali po njem. Multivitaminske tablete Supradyn® Energija so popolna formula z Q10, ki lahko delujejo že po prvem jemanju.

Ikona s številko 3.

Rekreacija

Ljudje se pogosto pritožujejo, da so preutrujeni za rekreacijo. Toda dokazano je, da telesna dejavnost lahko pomaga sprostiti več energije. Če vam ne diši dolg tek ali naporen trening v fitnesu, vam lahko pri boju z utrujenostjo pomaga že 15-minutni sprehod.

Multivitamin Supradyn® Energija vam lahko pomaga, da se ponovno napolnite z energijo, ter lahko skupaj z zdravljenjem, podpornimi terapijami in spremembami v življenjskem slogu pomaga olajšati utrujenost. 

Če ste še zmeraj utrujeni in menite, da vam nič ne pomaga, se morate posvetovati z zdravnikom in preveriti, ali imate predhodno zdravstveno stanje.

* Kennedy, D. O., Stevenson, E. J., Jackson, P. A., et al. Multivitamins and minerals modulate whole-body energy metabolism and cerebral blood-flow during cognitive task performance: A double-blind, randomised, placebo-controlled trial. Nutr Metab (Lond). 2016; 13: 11.

Supradyn® Energija, 30 šumečih tablet

 Supradyn® Energija, 30 šumečih tablet 

Oskrbite se z novo energijo in poživite svoje življenje.

Več informacij

Supradyn® Energija, 30 šumečih tablet

Supradyn® Energija, 30 filmsko obloženih tablet 

Oskrbite se z novo energijo in poživite svoje življenje.

Več informacij

Supradyn® Energija, 30 šumečih tablet

Supradyn® IMUNO  

Zmagovalna kombinacija za odpornost.

Več informacij

Supradyn® IMUNO BOOST

Supradyn® IMUNO BOOST

- Vitamin C
- Vitamin D
- Cink

Več informacij

Supradyn® KIDS IMUNO BOOST

Supradyn® KIDS IMUNO BOOST

- Vitamin C
- Vitamin D
- Cink

Več informacij

Supradyn® Energija, 30 šumečih tablet

Supradyn® Kids  

Ponudite svojemu otroku dodatne vitamine

Več informacij

Supradyn® Energija, 30 šumečih tablet

Supradyn® Energija 50+, 30 filmsko obloženih tablet 

Ne občutite svojih let, občutite svojo energijo.

Več informacij