REVIJA RECHARGE

Najboljši načini za boj proti prehladu in virozi

Težko se je izogniti okužbi s prehladom ali gripo. Virusi lahko okužijo kogar koli, ne glede na to, ali ste zdravi, bolni, mladi ali stari. Virusi se z lahkoto širijo po zraku, tako da lahko okužena oseba virus razširi s kašljanjem ali kihanjem ljudem, ki so v njeni neposredni bližini. Sezona gripe traja od jeseni prek zime in do pomladi, njen vrh pa je med decembrom in februarjem. Okuženi posamezniki lahko virus prenesejo na druge, dan preden opazijo simptome, pa tudi 5–7 dni po tem. To obdobje je lahko daljše pri majhnih otrocih in ljudeh s šibkim imunskim sistemom. Prehladi in gripa spadajo pod okužbe dihal. Glavna razlika med prehladom in gripo je resnost simptomov. Prehlad običajno povzroča blažje simptome kot gripa.

SIMPTOMI PREHLADA/GRIPE:

Ikona s številko 1.

Nosni izcedek in zamašen nos

Ikona s številko 2.

Vneto grlo

Ikona s številko 3.

Kašelj

Ikona s številko 4.

Kihanje

Ikona s številko 5.

Glavobol ali telesne bolečine

Ikona s številko 6.

Utrujenost in izčrpanost

Čeprav se je težko izogniti okužbi s prehladom ali gripo, obstaja nekaj načinov, kako lahko okrepite svoj imunski sistem. Z leti se vaš imunski sistem spreminja in postane manj zmožen prepoznati tuje viruse. Vaše telo proizvaja vse manj in manj učinkovitih levkocitov, ki so odgovorni za boj proti virusom. To privede do povečanega tveganja okužbe z boleznimi, kot je gripa. Nekateri znanstveniki menijo, da lahko zmerna rekreacija spodbudi zmožnost vašega telesa, da se z leti še naprej bori proti okužbam.1 Poleg tega je pomembno, da v prehrano vključite dovolj vitaminov in mineralov, kot sta vitamin C in cink. V zimskih mesecih je na voljo manj sezonskega sadja in zelenjave, ki vam lahko zagotovita potrebne vitamine in minerale, zato lahko v tem času uporabljate tudi dopolnila, kot je Supradyn®. Supradyn® IMUNO je prehransko dopolnilo s cinkom,vitaminom C, izvlečkom propolisa in ameriškega slamnika, s sladili, v obliki granul.

Drugi načini, da spodbudite svoj imunski sistem ter preprečite prehlad in gripo:

 • Dobro spite. Dokazano je, da pomanjkanje spanca lahko prizadene vaš imunski sistem. Priporočeno je, da zmeraj greste spat in se zbudite ob isti uri. Odrasli potrebujejo 7–9 ur spanca dnevno. Dober počitek je ključen za ohranjanje tako duševnega kot telesnega ravnovesja.
   
 • Obvarujte se pred onesnaženjem. Na imunski sistem vpliva tudi vaše okolje, zrak, ki ga dihate, kraji, kjer hodite, in voda, ki jo pijete. Ko vaša pljuča in koža vstopijo v stik z okoljskimi onesnaževalci, mora vaš imunski trdo delati v boju z njimi.
   
 • Potujte varno. Med potovanjem se vaš imunski sistem sooča z novimi bakterijami in virusi. Pomembno je, da spodbudite imunski sistem z vsemi mikrohranili, ki jih potrebuje za pravilno delovanje. Dobra ideja je s seboj vzeti razkužilo za roke, s katerim se lahko obvarujete pred bacili v situacijah, ko si ne morete umiti rok.
   
 • Ostanite srečni in brez stresa. Vaš imunski sistem je močnejši, če se počutite bolj optimistične. Ko je vaše telo pod stresom, se nenehno počuti ogroženo, kar je lahko izredno škodljivo za vaš imunski sistem, zato je pomembno, da ohranjate miren in obvladan ritem življenja. Znanstveniki so prav tako ugotovili, da pesimistični ljudje pogosto ne živijo tako dolgo kot tisti, ki na življenje gledajo optimistično, ter da lahko smeh pomaga zmanjšati stresne hormone in spodbuditi nastajanje imunskih celic.2, 3
   
 • Uživajte zdravo in uravnovešeno prehrano. V prehrano vključite hrano, ki vsebuje potrebne vitamine in minerale, ki lahko vaš imunski sistem ohranjajo v dobrem stanju. Vitamini, kot sta vitamina C in D, ter minerali, kot so baker, železo in cink, so le nekatera izmed mikrohranil, ki jih vaše telo potrebuje za zdravje. Odličen vir teh vitaminov in mineralov so ribe in morska hrana, rdeče meso, zelena zelenjava in sadje, kot so pomaranče, kivi in jagode ter oreščki. Dopolnila, kot je multivitamin Supradyn®, lahko vaši prehrani dodajo te vitamine in minerale. Supradyn® Energija je multivitaminska formula, ki lahko deluje od prvega odmerka.

Toda če ste se ponesreči okužili z virusom prehlada ali gripe, obstaja nekaj načinov, s katerimi se lahko spopadete z virusom. Antibiotiki vplivajo le na bakterije in torej ne delujejo v primerih virusnih okužb, kot sta prehlad ali gripa. Namesto tega lahko preizkusite varne in učinkovite pripravke:

Ikona s številko 1.

Privoščite si dovolj počitka in spanca.

Takoj ko opazite simptome prehlada/gripe, ostanite doma in tako preprečite širjenje okužbe. Če se ne počutite najbolje, ne boste mogli prav veliko postoriti, spanec pa je naravno zdravilo proti gripi. Med počitkom pod glavo namestite dodatno blazino, kar pomaga pri izcedku iz nosu.

Ikona s številko 2.

Pijte dovolj tekočine, da se izognete dehidraciji.

Zadostno pitje tekočine lahko pomaga razredčiti nosno sluz in preprečiti dehidracijo. Izogibajte se pijačam, kot so kava, čaj ali gazirane pijače, ki vas lahko dehidrirajo.

Ikona s številko 3.

Pogosto grgrajte, da pomirite boleče grlo.

Raztopite sol v topli vodi in jo grgrajte, kar lahko pomaga pomiriti boleče grlo.

Ikona s številko 4.

Tuširajte se z zelo vročo vodo.

Para lahko pomaga navlažiti vaše grlo in nosne poti ter jih obenem očistiti sluzi.

Ikona s številko 5.

Uporabite dopolnila s cinkom.

Supradyn® IMUNO vsebuje odmerke vitamina C  ter cinka. Lahko vam pomaga okrepiti imunski sistem.

Ikona s številko 6.

Telo okrepite s kurjo juho.

Topla domača kurja juha vas lahko pogreje in okrepča.

Če želite, da bi bila vaša družina varna takrat, ko se sami borite proti gripi, je tukaj nekaj nasvetov, kako lahko preprečite širjenje prehlada in gripe:

 • Umijte si roke. Nalezljive bolezni se širijo z dotikom ter lahko od rok potujejo do oči in ust.
 • Uporabljajte papirnate robčke. Če kašljate ali kihate, je najbolje, da uporabite robček, ki ga nato zavržete. Tako bacilov ne boste prenašali na svoje roke in jih širili.
 • Razkužite predmete, ki se jih dotaknete. Razkužite predmete, kot so daljinski upravljalniki, igrače, kljuke na vratih in mize. Bacili lahko na njih preživijo cele ure.
 • Ne delite osebnih predmetov. Izogibajte se deljenju zobnih ščetk, brisač, skodelic ali pripomočkov z nekom, ki je bolan.

Čeprav se je morda težje izogniti prehladu ali gripi v zimski sezoni, obstaja nekaj načinov, s katerimi lahko okrepite svoj imunski sistem in mu pomagate v boju proti virusom. Najboljši način, da ostanete zdravi, je, da telo spodbudite z veliko vitamini in minerali, da se vsak dan dobro naspite ter se izogibate stresu. Prehranska dopolnila, kot je Supradyn® IMUNO, vam prav tako lahko pomaga okrepiti imunski sistem.

1 Nieman, D. C., Henson, D. A., Austin, M. D., & Sha, W. (2010). Upper respiratory tract infection is reduced in physically fit and active adults. British Journal of Sports Medicine, 45(12), 987–992. doi: 10.1136/bjsm.2010.077875

2 Boehm, J. K., Chen, Y., Koga, H., Mathur, M. B., Vie, L. L., & Kubzansky, L. D. (2018). Is Optimism Associated With Healthier Cardiovascular-Related Behavior? Circulation Research, 122(8), 1119–1134. doi: 10.1161/circresaha.117.310828

Bennett, M. P., & Lengacher, C. (2009). Humor and Laughter May Influence Health IV. Humor and Immune Function. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 6(2), 159–164. doi: 10.1093/ecam/nem149

4 Marshall, I. (1999). Zinc for the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews. doi: 10.1002/14651858.cd001364

5 Singh, M., & Das, R. R. (2013). Zinc for the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews. doi: 10.1002/14651858.cd001364.pub4

6 Babizhayev, M. A., & Deyev, A. I. (2012). Management of the Virulent Influenza Virus Infection by Oral Formulation of Nonhydrolized Carnosine and Isopeptide of Carnosine Attenuating Proinflammatory Cytokine-Induced Nitric Oxide Production. American Journal of Therapeutics, 19(1). doi: 10.1097/mjt.0b013e3181dcf589

Supradyn® Energija, 30 šumečih tablet

 Supradyn® Energija, 30 šumečih tablet 

Oskrbite se z dodatno energijo in poživite svoje življenje.

Več informacij

Supradyn® Energija, 30 šumečih tablet

Supradyn® Energija, 30 filmsko obloženih tablet 

Oskrbite se z dodatno energijo in poživite svoje življenje.

Več informacij

Supradyn® Energija, 30 šumečih tablet

Supradyn® IMUNO  

Zmagovalna kombinacija za odpornost.

Več informacij

Supradyn® IMUNO BOOST

Supradyn® IMUNO BOOST

- Vitamin C
- Vitamin D
- Cink

Več informacij

Supradyn® KIDS IMUNO BOOST

Supradyn® KIDS IMUNO BOOST

- Vitamin C
- Vitamin D
- Cink

Več informacij

Supradyn® Energija, 30 šumečih tablet

Supradyn® Kids  

Ponudite svojemu otroku dodatne vitamine

Več informacij

Supradyn® Energija, 30 šumečih tablet

Supradyn® Energija 50+, 30 filmsko obloženih tablet 

Ne občutite svojih let, občutite svojo energijo.

Več informacij