RAZNOVRSTNA PREHRANA

Vitamini za potrebe vaših otrok

Vaši otroci rastejo in potrebujejo energijo. Otroci porabijo veliko energije, saj imajo zelo obremenjen življenjski slog: hodijo v šolo, delajo domačo nalogo, ukvarjajo se z zunajšolskimi dejavnostmi, športom in igrami. Za proizvodnjo te energije njihova mlada telesa potrebujejo vitamine. Te snovi najdemo v hrani, ki jo uživajo. Vsak vitamin v telesu igra drugačno vlogo. Zaradi teh vitaminov lahko telo pravilno deluje, otroci pa rastejo in se razvijajo, ko bi se morali. Najbolje bi bilo, če bi vse vitamine dobili iz zdrave in uravnotežene prehrane. Toda v realnosti to ni zmeraj mogoče. Obstaja mnogo dejavnikov, ki pri otrocih lahko povzročajo pomanjkanje vitaminov, kot so bolezni, omejevalna dieta ali izbirčnost. V teh situacijah lahko vitaminsko dopolnilo pomaga vašim otrokom.

Otroci potrebujejo enake vitamine kot odrasli, toda v manjših količinah. Prehrambne vrednosti za otroke so odvisne od njihove starosti, spola, rasti in stopnje dejavnosti. Hranila, ki pomagajo graditi kosti in spodbujajo razvoj možganov, so v otroštvu še posebej pomembna.

OGLEJMO SI NEKAJ VITAMINOV, KI SO ŠE POSEBEJ POMEMBNI ZA ZDRAV RAZVOJ OTROK.

Vitamin A

Vitamin A

Ta vitamin je pomemben za vid. Prav tako pomaga krepiti imunski sistem in telesu pomaga, da se bori proti okužbam. Otroci so bolj izpostavljeni boleznim, ker preživijo veliko časa na mestih, kjer se lahko česa nalezejo, kot so šole, parki in trgovski centri. Otrokom je težko preprečiti, da bi zboleli, saj so v stiku z drugimi otroki, njihov imunski sistem pa še ni povsem razvit. Če želite, da imajo vaši otroci normalen vid in imunski sistem, v njihovo prehrano ne pozabite vključiti živil, bogatih z vitaminom A.

Prehranski viri vitamina A so sladki krompir, špinača, korenček, paprika in mango.

Vitamin B

Vitamini skupine B

B12 in drugi vitamini B kompleksa, še posebej B6, biotin, niacin in folna kislina. Ti vitamini so pomembni za presnovo, energijo in živčni sistem. Ta skupina vitaminov je vključena tudi v nastajanje eritrocitov, ki po telesu prenašajo kisik. 

Prehranski viri vitaminov skupine B so stročnice, ribe, meso, jajca, mlečni izdelki in zelena listnata zelenjava.

Vitamin C

Vitamin C

Vitamin C ima vlogo, da telesna tkiva, kot so dlesni, kosti in krvne žile, ohranja v dobrem stanju. Ima vlogo prav tako za normalno delovanje imunskega sistema.

Živila, bogata z vitaminom C, so zelena paprika, kivi, brokoli in jagode.

Vitamin D

Vitamin D

Ta vitamin potrebujete za močne kosti. Prav tako pomaga pri absorpciji kalcija.  Vitamin D nastaja v vaši koži, ko ste izpostavljeni neposredni sončni svetlobi.

Prehranski viri vitamina D so mastne ribe (losos, tuna, skuša), v manjših količinah pa ga najdemo v govejih jetrih in siru.

Vitamin E

Vitamin E

Ta vitamin pomaga celice in tkiva obvarovati pred oksidativno škodo.

Prehranski viri vitamina E so sončnična semena, oreščki, špinača in kivi.

Otroci lahko dobijo vsa ta hranila, če uživajo raznovrstno in uravnoteženo prehrano, bogato s sadjem in zelenjavo. Trudite se, da bi bili vaši otroci zdravi, toda kljub najboljšim prizadevanjem jih je težko prepričati, da jedo pravo hrano ob pravem času in v pravih količinah. Kdaj lahko multivitaminsko dopolnilo pomaga vašim otrokom

  • Če je vaš otrok izbirčen in le občasno je dobro uravnoteženo hrano, ki jo sestavljajo celostni in sveži izdelki, zelo verjetno ne dobiva vseh hranilnih snovi, ki jih potrebuje. Otroci pogosto izberejo manj zdrava živila, kot so hitra hrana, predelana hrana in prigrizki z visoko vrednostjo sladkorja, ki nimajo veliko mikrohranil.
  • Otroci, ki morajo slediti omejevalni ali specializirani dieti, morda ne zmorejo užiti vseh mikrohranil, ki jih potrebujejo za proizvodnjo energije za pravilno rast in razvoj. 
  • Otroci, ki so vegetarijanci ali vegani, ali tisti, ki sledijo dieti brez mlečnih izdelkov, so lahko izpostavljeni tveganju pomanjkanja kalcija ali železa, kar je lahko zelo nevarno za njihovo odraščajoče telo, če teh mikroživil ne dobivajo iz alternativnih prehranskih virov.
  • Po bolezni Otroci, ki prebolijo serijo prehladov in virusov, so lahko izčrpani, težje pa jih je hraniti s sadjem in zelenjavo ter drugimi zdravimi obroki. Toda kljub temu morajo zaužiti zadostne količine vitaminov in mineralov, da bodo lahko hitreje okrevali.

1 Stagi, S., Cavalli, L., Iurato, C., Seminara, S., Brandi, M. L., & de Martino, M. (2013). Bone metabolism in children and adolescents: main characteristics of the determinants of peak bone mass. Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism, 10(3), 172–179.

2 Stagi, S., Cavalli, L., Iurato, C., Seminara, S., Brandi, M. L., & de Martino, M. (2013). Bone metabolism in children and adolescents: main characteristics of the determinants of peak bone mass. Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism, 10(3), 172–179.

3 Helland, I. B., Smith, L., Saarem, K., Saugstad, O. D., & Drevon, C. A. (2003). Maternal Supplementation With Very-Long-Chain n-3 Fatty Acids During Pregnancy and Lactation Augments Childrens IQ at 4 Years of Age. Pediatrics, 111(1). doi: 10.1542/peds.111.1.e39

Supradyn® Energija, 30 šumečih tablet

 Supradyn® Energija, 30 šumečih tablet 

Oskrbite se z novo energijo in poživite svoje življenje.

Več informacij

Supradyn® Energija, 30 šumečih tablet

Supradyn® Energija, 30 filmsko obloženih tablet 

Oskrbite se z novo energijo in poživite svoje življenje.

Več informacij

Supradyn® Energija, 30 šumečih tablet

Supradyn® IMUNO  

Zmagovalna kombinacija za odpornost.

Več informacij

Supradyn® IMUNO BOOST

Supradyn® IMUNO BOOST

- Vitamin C
- Vitamin D
- Cink

Več informacij

Supradyn® KIDS IMUNO BOOST

Supradyn® KIDS IMUNO BOOST

- Vitamin C
- Vitamin D
- Cink

Več informacij

Supradyn® Energija, 30 šumečih tablet

Supradyn® Kids  

Ponudite svojemu otroku dodatne vitamine

Več informacij

Supradyn® Energija, 30 šumečih tablet

Supradyn® Energija 50+, 30 filmsko obloženih tablet 

Ne občutite svojih let, občutite svojo energijo.

Več informacij